Museum Tot Zover

Vanaf 2021, toen Een Mozaïek van Verlorenen nog maar net bestond, zeiden mensen al tegen ons dat het mooi bij museum Tot Zover zou passen. Het was ons altijd al duidelijk dat we graag het werk wilde exposeren op een plek waar het in de context past. Waar er ruimte is voor rouw, troost en verdriet. Museum Tot Zover leek ons een prachtige plek hiervoor. Museum Tot Zover toont uitsluitend exposities over de dood. Het museum bevindt zich op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Het is een prachtige begraafplaats met oude bomen en diverse flora en fauna.

In de voorruimte van het museum zit Café Roosenburgh. Het café wordt gerund door betrokken vrijwilligers. In het café zitten zowel museumbezoekers als mensen die net een bezoek aan het graf van hun geliefden hebben gebracht. Er heerst een intieme huiselijke sfeer.

Onze foto’s hebben een eigen zaal gekregen naast de plek waar de vaste collectie van het museum hangt. Helaas was het niet mogelijk alle foto’s in deze ruimte te exposeren, maar het heeft ons wel in staat gesteld de foto’s op een nieuwe manier te presenteren. En dus ook om ze op een nieuwe manier voor zich te laten spreken. Deze keer hebben we voor het eerst een audiotour erbij gemaakt, waarin de stemmen te horen zijn van de personen die op de foto’s te zien zijn. De foto’s krijgen een nieuwe intieme laag door de stem en adem van de personen zelf.

De expositie in museum Tot Zover zal te zien zijn van 27 juni 2024 tot en met 5 januari 2025. In deze periode is ook de expositie van Peter de Wit te zien genaamd Doodleuk. De strips van Peter de Wit zijn over het algemeen bekend van het Parool, de Volkskrant en de VRPO. Speciaal voor museum Tot Zover heeft hij een hele serie strips over de dood gemaakt. De strips zijn humorvol en herkenbaar. Ze zullen je met een lach en een traan door het museum doen lopen.

Joyce, uit de serie Een Mozaiek van Verlorenen, te zien in Museum Tot Zover in Amsterdam.