Een portie troost

Pakhuis de Zwijger in Amsterdam had op 23 maart 2022 een thema-avond over verlies. In het programma Met de Dood in Huis #3 Een Portie Troost, werd Chaja van Kollem geïnterviewd door Maurice Seleky. Chaja werd geïnterviewd met Nellie Benner, die de documentaire Ik rouw van jou maakte, en Ameline Ansu, die het boek Van harte gecondoleerd heeft geschreven. Het programma is terug te kijken op https://dezwijger.nl/programma/een-portie-troost.

In het gesprek kwam vooral naar voren hoe belangrijk rouw is, en welke rol kunst hierin kan hebben. Kunst kan bijvoorbeeld een troostende werking hebben. Chaja kreeg de kans om te vertellen hoe Een Mozaïek van Verlorenen haar helpt het verlies van haar moeder te verwerken.

Chaja: “Ik vond het heel spannend om te doen. Ik wist gewoon niet wat ik ging tegenkomen. Het bleek dat haar geur nog in de kleren zaten. Dat overviel me heel erg. Maar dat was ook heel fijn. Ik had niet gedacht haar ooit nog te ruiken. Een jaar na haar dood. Ik ben nu zo blij dat dat op beeld staat. Het is een stukje nabijheid dat vastgelegd is.”

Portie-troost